Teljes körű információ a mellnagyobbításról az Aesthetica szakértőitől Időpontkérés

Implantátum behelyezése után részt tudok venni mammográfia szűrővizsgálaton?

 Azoknak a hölgyeknek, akik mellimplantátummal rendelkeznek, az ultrahanggal történő szűrés mellett ugyanúgy lehetősége van mammográfiai és MRI vizsgálatok elvégeztetésére is. Fontos azonban, hogy a vizsgálat előtt jelezze, hogy mellimplantátummal rendelkezik.

Igaz, hogy a mellimplantátum behelyezése után nem fogok tudni repülővel utazni?

Természetesen nem igaz, a mellimplantátumra semmilyen hatással nincs a repülés; ez a leggyakoribb tévhit a mellnagyobbítással kapcsolatban!

Kell-e cserélni az implantátumot a mellplasztika után?

A gyártók azt ajánlják, hogy szövődmény nélküli esetben is cseréljük a mellimplantátumokat 10 évente, erre az időszakra vállalnak ugyanis garanciát. Bár a mellplasztikát követő években is ajánlott rendszeresen kontrollra járni; a 10. évtől fokozottan ajánljuk a rendszeres kontrollon való részvételt, és az orvosod az ott tapasztaltak fényében ajánlhatja a mellimplantátum cseréjét. Természetesen, ha szeretnél változtatni az implantátum nagyságán, esetleg időközben megereszkedik a melled, és ezt is szeretnéd korrigáltatni, nem kell 10 évet várnod az implantátum cseréjével!

Mennyi idő után láthatom a mellnagyobbítás végleges eredményét?

A felépülés üteme egyénenként eltérő lehet. A varratszedésre a mellplasztikát követő 10-14. napon kerül sor, de a speciális melltartót még hetekig viselned kell annak érdekében, hogy a melleid a mellnagyobbításnál kialakított helyzetben rögzüljenek. Bár a hétköznapi aktivitás megengedett és fontos, hogy csak fokozatosan térj vissza korábbi életritmusodba. A végleges eredményt 6 hónap elteltével láthatod.

Meddig kell kórházban maradnom a mellnagyobbítás után?

A mellplasztikát követően plasztikai sebészed döntésétől függően, általában 1 éjszakát kell a kórházban töltened. Ezt a rövid időt egy jól felszerelt, légkondicionált, saját fürdővel ellátott szobában fogod tölteni.

Milyen hegeim lesznek a mellnagyobbítás után?

A kiválasztott műtéti technikától függően a hegek lehetnek a mell alatti redőben, a mellbimbóudvar vonalában vagy a hónaljárokban. A vágások mindössze néhány cm hosszúak. Azt, hogy ezek a mellplasztika utáni hegek milyen szépen gyógyulnak majd, saját adottságaid is nagymértékben befolyásolják, de te is sokat tehetsz annak érdekében, hogy a hegeid szépen gyógyuljanak (pl. védd közvetlen, erős napsugárzástól, olyan speciális krémeket használj, melyek elősegítik azok gyógyulását). A hegek a mellplasztikát követő 1 évben fokozatosan halványodnak!

Jóindulatú daganat esetén vállalható a mellnagyobbítás?

Az, hogy a jóindulatú daganatok akadályozzák-e a mellnagyobbítás elvégzését függ attól, hogy daganatok mely fajtájáról van szó, illetve hogy mekkorák a jóindulatú daganatok. A konzultáció alkalmával plasztikai sebészed megfelelő tájékoztatást fog adni Neked.

Lesznek striáim a mellnagyobbítás után?

Előfordulhat, hogy kialakulnak striák a melleden a beavatkozás után. A striák kialakulásának oka a bőr hirtelen megnyúlása. Nincs biztos megoldás a striák kialakulása ellen, de hatásos lehet, ha shea vajjal, oliva olajjal vagy e-vitaminnal kezeled a melleidet a beavatkozás előtt és után. Kérdezd meg plasztikai sebészedtől, hogy ő mit ajánl.

Ha átestem mellnagyobbításon fogászati kezelések előtt antibiotikumot kell szednem?

Ha fogászati kezelésen veszel részt, olyan baktériumok kerülhetnek a véráramba, melyek gyulladást okozhatnak. Ha gyenge az immunrendszered, ez problémát jelenthet. Minden idegen test, mint amilyen az implantátum is, ilyen gyulladási folyamatok célpontja lehet. Egyeztess plasztikai sebészeddel és fogorvosoddal.

Meg fog nyúlni a mellbimbó udvar a beavatkozást követően?

A mellbimbó udvar megnyúlása előfordulhat a beavatkozást követően, főként viszonylag nagyobb méretű és magas profilú implantátumok esetén. Beszéld meg orvosoddal a kétségeidet.

Hogy mondjam el a családomnak, hogy mellnagyobbításra készülök?

Mindenki másként reagál, ezért nincs egy jó módszer erre. Kezd azzal, hogy elmondod, hogyan érzed magad a bőrödben. Szedd listába a beavatkozás mellett szóló érveidet és beszéld meg őket a családoddal. Légy őszinte velük! Talán nem fognak rögtön támogatni, de ha látják, hogy milyen fontos ez neked, biztosan megbarátkoznak a gondolattal.

Melyik műtéti eljárás előnyösebb?

A mellnagyobbítás során a vágások eshetnek a mell alatti redőbe (ez a leggyakoribb), a hónaljárok felől, illetve a bimbóudvarba is. A behelyezés módja leginkább az alkati sajátosságoktól függ. Így azt, hogy a Te esetedben melyik előnyösebb, egy személyes állapotfelmérés után tudja megmondani plasztikai sebészünk!

Várnom kell a mellnagyobbító műtéttel, ha még szeretnék gyereket?

A beavatkozás bármikor elvégezhető, de ha tudod, hogy a közeljövőben szeretnél gyereket, talán érdemes várnod. A terhességgel járó testsúlyváltozás befolyásolja majd a melleid alakját. Ha fogyni szeretnél a közeljövőben, akkor is érdemes várnod a műtéttel a kívánt testsúly eléréséig. Nagymértékű fogyás nyomot hagy a mellek alakján.

Természetesnek fog tűnni a mellem a beavatkozás után?

A természetesség mértéke függ a kiinduló állapottól is. Nagyobb mirigyállomány esetén vagy izom alá helyezett implantátumnál természetesebb hatás érhető el.

Hajlamosabb a megereszkedésre az olyan mell, amiben implantátum van?

Nem feltétlenül. Az implantátum segíthet lassítani a lógás kialakulását. Az évek során azonban a bőr elveszti rugalmasságát, változik a testsúly és a mellszövet állománya csökken. Az implantátum növelheti a mell súlyát, így a lógás mértéke is nőhet. A megfelelő melltartó viselésével megelőzheted a mell megereszkedését.

Milyen kockázatokkal jár a mellnagyobbítás?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a mellnagyobbításnak is vannak kockázatai. Ilyen például a gyulladás, utóvérzés, az érzékelés elvesztése, hematóma, seróma, aszimmetria, altatási szövődmények vagy a nem megfelelő esztétikai eredmény. Az implantátum meggyűrődhet, kiszakadhat és elmozdulhat. Egy másik szövődmény a kapszuláris kontraktúra, ami akkor alakul ki, ha az implantátum körül képződött tok a kívántnál erősebb, hegesebb, ami később zsugorodhat, összenyomhatja a protézist. Ne feledkezz meg a rendszeres ultrahang és mammográfiai vizsgálatról, melyek segítségével kiszűrhetők a szövődmények és mellrák is már korai stádiumban tetten érhető.

A 2-es típusú cukorbetegség kizáró oka a mellnagyobbításnak?

A 2-es típusú cukorbetegség nem kizáró ok, azonban mindenképpen nagyobb körültekintést igényel. Plasztikai sebészed a személyes konzultáció során dönt arról, hogy a kockázati tényező alapján vállalja-e a mellnagyobbítást. Ha kíváncsi vagy, hogy alkalmas vagy-e a mellnagyobbításra, töltsd ki erre vonatkozó tesztünket!

Milyen kizáró okai vannak a mellnagyobbításnak?

A mellnagyobbítás előtt fontos szűrővizsgálatokon kell átesned, ilyen például az emlő ultrahangos vizsgálata, ami fényt deríthet olyan elváltozásra, amely kizáró okként szerepelhet. Terhesség és szoptatás időszaka alatt nem lehet elvégezni a mellplasztikát. Továbbá egyes betegségek esetén (pl.: autoimmun betegségek) nem lehet mellnagyobbítást végrehajtani, ugyanis a mellműtét nagy valószínűséggel rontaná a páciens állapotát, még akkor is, ha a betegség évek óta stagnál. Ha kíváncsi vagy, hogy alkalmas vagy-e a mellnagyobbításra, töltsd ki erre vonatkozó tesztünket!

Mi alapján válasszak plasztikai sebészt?

Plasztikai sebészt sosem szabad elsősorban az ár alapján választani! Nagyon fontos, hogy megbízz benne, és az általad választott orvos megfelelő referencia anyaggal rendelkezzen. Orvosi Központunkban nagy tapasztalattal rendelkező plasztikai sebészek dolgoznak, akik szakterületük elismert képviselői. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk orvosaink, nővéreink képzésére, így biztos lehetsz abban, hogy nálunk jó kezekben leszel. 2008 februárjában az Aesthetica Orvosi Központ ISO 9001-es tanúsítványt szerzett, ezzel is bizonyítva elkötelezettségét a minőségi szépészeti szolgáltatások iránt.

A mellnagyobbítást követően mikor kell kontrollra jönnöm?

A mellplasztikát követően plasztikai sebészed határozza meg, hogy milyen időközönként kell megjelenned kontroll vizsgálaton, saját biztonságod és megelégedettséged érdekében.  Az egyes vizsgálatok időpontja a gyógyulástól függően változhat; általánosságban elmondható, hogy a kontrollokra a mellplasztikát követő 1.- 2.- 4. hétben, majd a 3.- 6.- 12. hónapban kerül sor.

Szülés után mennyi idővel vethetem alá magam a mellnagyobbításnak?

A szoptatás befejeztével 6 hónapot mindenképpen várni kell, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a hormonális változások megszűnjenek.

Elvégezhető egyszerre több, különböző típusú mellműtét?

Természetesen, a mellműtétek kombinálhatók, így egy mellplasztika során több típusú műtétet is el lehet végezni. Lehetőség van például a mellnagyobbítás mellett mellfelvarrásra, az aszimmetria korrigálására, vagy mellbimbó korrekcióra is.

Milyen méretű implantátumot válasszak?

Orvosod segíthet behatárolni, hogy mekkora implantátum lenne megfelelő számodra, de a végső döntés a tiéd. Az Aesthetica Orvosi Központban elérhető Sizer Kit segíthet a döntésben!

Növeli a mellimplantátum a mellrák kockázatát?

Eddig egyetlen tudományos kutatás sem igazolta, hogy a mellnagyobbítás növelné a mellrák kockázatát. A mellplasztika után rendszeresen kell kontrollra járnod, így a kóros elváltozás hamarabb felismerhető.

A mellimplantátum képes megemelni a megereszkedett mellet?

Igen. Ha csak enyhén ereszkedtek meg a mellek, segíthet a mellnagyobbítás. Az implantátum növeli a mell térfogatát, így segít megemelni a megereszkedett bőrt. Ha a lógás nagyobb mértékű, célszerű a mellfelvarrást választani, ami szükség esetén kombinálható mellnagyobbítással is.

Lehetséges a szoptatás a mellnagyobbítás után?

Igen. A mellnagyobbítás nagyon ritkán befolyásolja a szoptatási képességet. Szoptatási nehézségek olyan nőknél is igen gyakran előfordulnak, akik nem estek át mellnagyobbításon. Beszéld meg plasztikai sebészeddel, ha gyermeket tervezel a beavatkozás után.

Fájdalmas a mellnagyobbítás?

A mellnagyobbítás bizonyos mértékű fájdalommal jár és egyes műtéti megoldások fájdalmasabbak. Például, ha az implantátum izom alá kerül az nagyobb fájdalommal jár, mintha izom fölé helyeznék és a gyógyulási idő hosszabb lesz. Kövesd orvosod utasításait, és ha szükséges, vegyél be fájdalomcsillapítót. Az első néhány nap viszonylag kellemetlenebb, de két hét elteltével általában minden kellemetlenség megszűnik. Ha a fájdalmaid nagyon erőteljessé válnak, keresd fel plasztikai sebészedet.

Túl fiatal vagyok a mellnagyobbításhoz?

Ha elmúltál 18 éves dönthetsz úgy, hogy a mellnagyobbítást választod.

Nyaralást tervezek a mellműtétem után. Mennyit várjak ezzel?

 Beszéld meg az orvosoddal. A varratszedésig muszáj orvosod közelében maradnod, hiszen előfordulhatnak esetleges szövődmények. Ha a műtét utáni első hónapban elutazol, nagyon óvatosnak kell lenned, hiszen még nem leszel teljesen gyógyult. Ha a nyaralás során bikinit is szeretnél viselni, egyeztess plasztikai sebészeddel a műtét utáni melltartó viselésével kapcsolatban.

Mennyi idővel a műtét után utazhatok újra repülővel?

Fontos, hogy a műtét utáni első héten ne utazz el, mert amennyiben komplikációk lépnek fel fontos, hogy orvosod a közelben legyen. Egy héttel a műtét után már repülhetsz, de erről mindenképpen egyeztess plasztikai sebészeddel.

A mellnagyobbításra az otthonomtól távol fog sor kerülni, így a műtét után szállodában leszek néhány napig. Fogok tudni gondoskodni magamról?

Nem. Ha utaznod kell a beavatkozás miatt, orvosod valószínűleg fog tudni ápoló személyzetet ajánlani, de térítés ellenében valószínűleg a kórházban is maradhatsz. Tájékozódj a lehetőségeidről.

Van, aki hazavisz a műtét után, de éjszaka egyedül leszek. Ez probléma?

Próbálj meg keresni valakit, aki melletted lesz a műtétet követő éjszaka. Sokat fogsz aludni, de fontos, hogy valaki felébresszen, hogy megmérje a lázad. Lehet, hogy a felkeléshez és lefekvéshez is segítségre lesz szükséged.

A melleim érzéketlenek. Ez így is fog maradni?

A mellek érzékenysége majdnem minden esetben visszatér a beavatkozás után. A bőrben futó idegek nyomás alatt vannak és a bőr feszül az implantátum felett, ez teheti érzéketlenné a területet. Sőt, a hegeknél lévő idegek gyógyulása még több időt vesz igénybe. Ahogy gyógyulsz, a melleid érzékenysége folyamatosan fog visszatérni, de ez akár 1 évet is igénybe vehet.

Ezentúl örökre háton vagy oldalt fekve kell majd aludnom?

Természetesen nem. Ez is csak időleges. Az első 10 napban tényleg a hátadon fekve, a fejedet megemelve kell aludnod. A műtét után 5 héttel már megpróbálkozhatsz a hason fekvéssel.

Mikor élhetek újra nemi életet a mellnagyobbítás után?

Ez is egy olyan tevékenység, ami emeli a pulzusszámot és megerőltető lehet a melleid számára az első két hétben. Ha antibiotikumot kapsz, az csökkentheti a fogamzásgátlód hatását is, vagy használj más védekezési módszert, ha nem akarsz teherbe esni.

A melleim túl nagyok. Utálom őket. Mikor kerülhet sor újabb műtétre?

Vegyél egy mély levegőt! A mellnagyobbítás után a melled még duzzadt lehet, és még nem is szoktál hozzá az új mérethez. Az is lehet, hogy még nagyon magasan van. Várd meg, amíg elmúlik a duzzanat, mielőtt újabb műtét mellett döntenél. Ha még egy év elteltével is túl nagynak találod, konzultálj plasztikai sebészeddel.

A mellbimbóm lefelé néz. Ez azt jelenti, hogy mellfelvarrásra van szükségem? Vagy elrontott valamit az orvos?

Ez normális jelenség a mellnagyobbítás után, nem kell aggódnod. Az lehet a gond, hogy az implantátumod még nem ereszkedett le. Adj magadnak néhány hetet.

A melleim nagyon magasan vannak, úgy néznek ki, mintha torpedók lennének. Ez így fog maradni?

A melleid furcsán nézhetnek ki először, ennek oka, hogy a bőrnek nyúlnia kellett felettük. Ne aggódj, valószínűleg még nem ereszkedtek le az implantok, azért néznek ki úgy a melleid, mint a torpedók. Lehet, hogy a melled alsó része még feszes, ezért nem tud leereszkedni az implant. A műtétet követő időszakban úgy érezheted, hogy a melleid túl nagyok, túl kerekek, vagy nem eléggé kerekek, túl magasan vagy túl alacsonyan vannak stb. Ez idővel változni fog. Ha izom alá került az implantátumod, időt vesz igénybe, hogy az izmok ellazuljanak. Ha jobbkezes vagy előfordulhat, hogy a jobboldali implantátumod lassabban ereszkedik le, mint a baloldali.

A mellem furcsa hangokat ad. Nyikorog és recseg. Mikor fog ez elmúlni?

Ne ijedj meg a furcsa hangoktól, felhalmozódott folyadék vagy légbuborékok okozzák ezt a jelenséget. Néhány hét alatt elmúlik. Lehet, hogy zavarónak találod, de ez teljesen normális a mellnagyobbítás után.

Mikor napozhatok újra?

A beavatkozás után a napozás nem tesz jó a testednek, különös tekintettel az új melleidre. A lebarnult bőr tulajdonképpen károsodott bőr. Ha napozni akarsz, mindenképpen meg kell várnod, hogy a bőröd már ne legyen fényes és piros. A túl korai napozás növelheti a hiperpigmentáció kockázatát.
A hegeket legalább 3-4 hónapig ne tedd ki közvetlen napsugárzásnak. A hegek legalább egy éven keresztül gyógyulnak, védd őket! Ne csak naptejjel óvd őket, hanem ragaszd is le a hegeket, ha napozol vagy szoláriumozol.

Meg fogom bánni, hogy a mellnagyobbítás mellett döntöttem?

Szomorú és letört lehetsz a beavatkozás után, de ez normális. Sok minden okozhatja ezt, például a gyógyszerek mellékhatása, az altatás, valamint a műtét utáni stressz. Sokan úgy érzik, a műtétet követő fájdalom sosem fog elmúlni, ami növelheti az elkeseredettséget. Kétségeik merülnek fel, hogy jó döntést hoztak-e, mikor a műtét mellett döntöttek.Többen úgy gondolják, hogy az új melleik nem szépek és a duzzanatok sosem fognak elmúlni. Ez általános jelenség és sok oka lehet, többek között az altatás hatása, a gyógyszerek és a műtét utáni stressz. Adj időt magadnak a gyógyulásra mielőtt elkeseredsz! Tudj meg még többet a műtét utáni depresszióról!

Mennyi idő után térhetek vissza a munkába a mellnagyobbítás után?

Ez függ attól, hogy milyen munkát végzel, az implantátum behelyezésének módjától és attól, hogy milyen gyorsan gyógyulsz. Ha ülő munkát végzel, hamarabb folytathatod azt, mint fizikai munka esetén. Ha mellfelvarráson estél át a gyógyulási idő hosszabb lesz, mint mellnagyobbítás esetén. Kérd orvosod tanácsát!

 Mennyi idővel a beavatkozás után puhul fel a mellem?

Egy ideig melleid keményebbek lesznek, aminek a műtéti duzzanat az oka. Az, hogy ez meddig tart az implantátum típusától, az izomtónustól és az implantátum behelyezésétől függ, de átlagosan 1,5-2 hónapig.

Miért fénylik a bőröm?

Ez a nyúlás eredménye. Ha a bőröd megnyugszik, már nem lesz fényes.

Miért tűnik pirosnak a mellem és miért érzem úgy, mintha lebarnultam volna?

A beavatkozás során a bőrödnek nyúlnia kell, hogy be tudja fogadni az implantátumot. Ez az oka a napozáshoz hasonló érzésnek és kipirosodásnak, ami természetes része a gyógyulásnak.

Mennyi idő alatt éri el az implantátum a végleges pozícióját?

A legtöbb nőnél a műtét után az implantátum egy ideig magasan marad, és csak bizonyos idő elteltével ereszkedik le a végső pozíciójába. Ez általában néhány hetet vesz igénybe, de az, hogy nálad mennyi időbe telik, függ az implantátum méretétől, a műtét előtti mellméretedtől, az implantátum típusától, az izomtónustól és attól, hogy masszírozod-e a melleidet. A sima felszínű implantátum hamarabb leereszkedik, mint a texturált. Izom alá helyezett implantátum is lassabban ereszkedik le, mint az izom fölé helyezett. Ha kicsi volt az eredeti mellméreted és viszonylag nagy implantátumot kaptál, lassabban fog leereszkedni a bőr feszessége miatt. Előfordul, hogy az egyik oldalon gyorsabban leereszkedik az implantátum, mint a másikon. Egyes orvosok masszázst ajánlanak annak érdekében, hogy az implantátum leereszkedjen. Ha problémáid vannak ezzel kapcsolatban, orvosod valószínűleg azt fogja javasolni, hogy viselj szoros pántot a melleid felső részén, ezzel is lefelé szorítva az implantátumot. Ha fél év elteltével sem ereszkedik le az implantátum, újabb műtét válhat szükségessé.

Mennyi időt kell várnom a mellplasztika után, mielőtt elkezdhetek futni, tornázni?

Beszéld meg plasztikai sebészeddel, mikor kezdhetsz újra tornázni. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minimum 5 hetet várnod kell, de ez egyénenként és az edzés típusától függően változhat. Az olyan tevékenységek, mint a futás, kocogás, ugráló kötelezés, lovaglás túl sok fel-le mozgásra késztetik a mellet. A megfelelő támasztás nélküli ugrálás miatt megnyúlhat a bőr, a szalagok és a kötőszövet, ami a mell megereszkedéséhez vezet. Kérd ki orvosod véleményét, mielőtt bármilyen megerőltető tevékenységet végzel. Lehet, hogy már jól érzed magad, de ez nem azt jelenti, hogy teljesen felépültél. A túl korán elkezdett edzés lassíthatja a gyógyulási folyamatot. Nem emelgethetsz nehéz tárgyakat és nem végezhetsz nagy megerőltetéssel járó tevékenységeket legalább 4-5 hétig a beavatkozás után. Ha plasztikai sebészed megengedi, hogy sportolj, akkor is viselj majd megfelelő melltartót.

Mit tehetek a heggyógyulás elősegítése érdekében?

Sok olyan termék van, ami segíti a hegek gyógyulását, ilyenek pl. az aole vera tartalmú krémek, az IPL technológiával végzett esztétikai korrekció is, de a legcélszerűbb, ha orvosodtól kérsz tanácsot, hogy nálad mi vezethet a legszebb eredményre.

A mellbimbóm nagyon érzékeny és állandóan merev. Mit tegyek?

Nagyon sok nőnél előfordul ez a jelenség a műtét után. Ha a mellbimbód nagyon érzékeny, ha hozzáér a ruha, próbáld meg leragasztani. Ez az állapot sajnos akár hónapokig is eltarthat.

A melltartóm irritálja a hegeimet. Mit tegyek?

Viselhetsz rugalmas kötést a melltartód alatt. Kérd orvosod tanácsát!

Lehet szennyezett az implantátum?

Biztos te is hallottál már rémtörténeteket a gombákkal és baktériumokkal fertőzött implantátumokról. Nyugodtan fellélegezhetsz ezzel kapcsolatban, hiszen a mai tiszta és steril műtéti körülmények között erre nincs esély.

Mi az a zsírátültetéses mellnagyobbítás?

A zsírátültetéses mellnagyobbítás (vagy természetes mellnagyobbítás) magába foglalja a zsírleszívást egy kívánt területről (pl. fenék, comb) és a zsír mellekbe való betöltését. Sajnos ennél a módszernél a beültetett zsír bizonyos százaléka felszívódik, így hamarosan újabb beavatkozás válhat szükségessé.

Megsérülhet az implantátum mammográfiai vizsgálat közben?

Igen, előfordulhat az implantátum sérülése, amit a mellre ható nyomás okoz. Ez nem jelenti azt, hogy implantátummal nem vehetsz részt ilyen vizsgálaton, csak ne felejtsd el megemlíteni a vizsgáló szakembernek, hogy implantátum van a melledben. Ő majd úgy végzi a vizsgálatot, hogy ne történjen baja az implantátumnak.

Biztonságosak a szilikon géllel töltött implantátumok?

Igen. Vizsgálatok igazolják, hogy a 90-es években elterjedt rémhírekkel ellentétben nincs összefüggés a szilikon implantátumok és az autoimmun betegségek kialakulása között.

Tudományos kutatásokkal bizonyított tény, hogy ezeknek az implantátumoknak sem rákkeltő, sem autoimmun-betegséget kiváltó hatásuk nincs.

Ezt támasztja alá a Plasztikai Sebészetben Használt Orvosi Eszközök és Minőségbiztosítás Európai Bizottsága (European Comittee On Quality Assurance And Medical Devices In Plastic Surgery = EQUAM) 1998. július 4-én, Regensburgban kiadott Mellimplantátumokra Vonatkozó Megegyezési Nyilatkozata is, melynek első néhány pontja a következő:.

  1. Mindennapi életünkben a szilikon széles körben használt és alapvető anyag. Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre ennél jobb alternatív lehetőség. Az orvostudomány és a sebészet más területén is használnak szilikonból készült implantátumokat és orvosi eszközöket. Ezek gyakran nélkülözhetetlenek nemcsak a jóléthez, de a túléléshez is.
  2. Az elvégzett korszerű tanulmányok folyamatosan azt bizonyítják, hogy a szilikon zselével töltött implantátumok nem okoznak sem emlőrákot, sem másmilyen rosszindulatú betegséget.
  3. Rendelkezésünkre álló tudományos, klinikai, immunológiai, epidemiológiai vizsgálati adatok bizonyítják azt is, hogy a szilikon zselével töltött implantátumok nem okoznak semmilyen autóimmun vagy kötőszöveti betegséget.
  4. Semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy olyan kórképek, mint a „szilikon-allergia”, „szilikon-intoxikáció”, „atipikus szilikon betegség” vagy „új szilikon betegség” létezne. Minden implantátummal kapcsolatban fellép egy normális idegentest reakció, de ez nem immunbetegség.
  5. A szilikon implantátumok nem befolyásolják hátrányosan sem a terhességet, sem a szoptatást, sem a szoptatott gyermek egészségét.
  6. Az emlőimplantátumos betegek rendszeres kontrollt igényelnek és (amennyiben szükséges) az emlők műszeres vizsgálata indokolt.

Melyek a legjobb implantátumok?

Az implantátumok minősége széles skálán mozog, ám CE jelzéssel mindegyiknek kell rendelkeznie, amit az Európai Unióban forgalmaznak. Az FDA eddig kéttípusú, sóoldattal töltött és a szilikon implantátumok gyártását engedélyezte. Európában elsősorban a szilikon implantátumok elérhetők. Az implantátumok ára függ a minőségtől.

Mennyire tartós egy implantátum?

Az implantátumok nem egy életre szólnak. Az orvosok általában azt ajánlják, hogy a beavatkozás utáni 10. évtől fokozottan figyeljünk a beültetett implantátumokra, ne hanyagoljuk el az ellenőrzéseket. A legtöbb gyártó garanciát ad az implantátumaira. A beavatkozás után kapott zárójelentéseden láthatod az implantátumod széria számát, ami alapján az egyértelműen beazonosítható.

Mi a különbség a kerek és az anatómiai implantátum között?

Sokféle formájú implantátum létezik, de a két leggyakoribb típus a kerek és az anatómiai, más néven csepp alakú implantátum. Az anatómiai implantátum felül laposabb, így ha az implantátum elmozdul, korrekciós műtétre lehet szükség. Az elmozdulás elkerülése érdekében az anatómiai implantátumok felszíne texturált. A kerek implantátum elmozdulhat, ez nem okoz problémát. Ha kerek melleket szeretnél, a kerek implantátumot ajánljuk, ha viszont természetesebb mellformára vágysz, válaszd az anatómiai implantátumot. Fontos, hogy orvosoddal közösen döntsetek egyik vagy másik típus mellett.

Mi a különbség a sima felszínű és a texturált implantátumok között?

A sima implantátumok felszínével ellentétben a texturált implantok felszíne egyenetlen. Mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai. A sima implantátum szabadon mozog a kötőszövetes tokban és általában a fala is vékonyabb, mint a texturált implantátumnak. A vékonyabb burok természetesebb érzetet kelt. A texturált implantok tervezésének célja a kapszula zsugorodás kockázatának csökkentése, ám később ennek megvalósulását nem bizonyították. Az anatómiai vagy csepp alakú implantátum csak texturált felszínű változatban érhető el, ami segít megtartani az implantátum pozícióját.

Az implantátum befolyásolja a mellrák megelőző vizsgálatokat?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az implantátum befolyásolhatja a mammográfiai vagy röntgen vizsgálatok hatékonyságát. Fontos, hogy olyan helyen végeztesd el a vizsgálatokat, ahol a szakembernek van tapasztalata az implantátummal rendelkező nők vizsgálatában. Mindenképpen említsd meg a vizsgálat előtt, hogy implantátummal rendelkezel!

Gyakrabban előfordul implantátum elmozdulás, ha izom alatt van az implantátum és sokat mozgok?

A fizikai aktivitás és behelyezés technikája nincs hatással az implantátum elmozdulásának valószínűségére.

Ha újabb műtétre kerül sor, változtathatom a behelyezési technikát?

Igen, de azt tudnod kell, hogy ha eredetileg a mirigy alá történt a behelyezés és most az izom alá történt implantátum behelyezést választod, hosszabb gyógyulási időre számíthatsz.

A kapszula zsugorodás kialakulásának esélye függ a műtéti technikától?

Ebben a kérdésben eltér a szakemberek véleménye, de a legtöbb orvos úgy gondolja, hogy az izom alá történő implantátum behelyezés csökkenti a kapszula zsugorodás esélyét, hiszen az izom folyamatosan masszírozza az implantátumot. A kapszula zsugorodás kialakulásában sok egyéb tényező is szerepet játszik.

Ha izom alá került az implantátum dolgozhatok mellizomra, ha tornázom?

Igen, de fontos, hogy egyeztesd orvosoddal, hogy mikor kezdhetsz el edzeni a műtét után.

A mellizom fölé vagy inkább az alá kerüljön az implantátumom?

A döntést plasztikai sebészeddel közösen kell meghoznotok testalkatod és az általad várt eredmény alapján. Minden módszernek vannak előnyei és hátrányai. Ha nagyon kicsi a melled és vékony vagy, valószínűleg az izom alá történő implantátum beültetést fogja ajánlani plasztikai sebészed.

Milyen implantátum behelyezési technikák közül választhatok?

Három alapvető módszer létezik, melyek a mirigy alá helyezés, az izom alá helyezés és a dual plane technika.

Ha izom alá került az implantátum, mennyi idő alatt ereszkedik le?

Az implantátumnak a műtét után néhány héttel vagy hónappal le kell ereszkednie. Ezt sok minden befolyásolja, például az implantátum mérete, felszíne és az izomtónus. Az izom alá helyezett implantátum valamivel lassabban ereszkedik le, mint a mirigy alá helyezett. A műtét utáni masszázs segíthet, kérd orvosod tanácsát.

Izom alá helyezett implantátum esetén fontos melltartót hordanom?

Tudnod kell, hogy a behelyezési technikától függetlenül a mellednek szüksége van alátámasztásra. Ennek hiányában a mell megereszkedhet.

Megelőzhetem a mellnagyobbítás utáni striák kialakulását?

 A bőr rugalmassága egyénenként változó. Vannak, akiknél sosem jelennek meg striák, míg másoknál gyakori. A shea vajjal vagy oliva olajjal való bedörzsölés segíthet megelőzni a striák kialakulását. Kérd orvosod tanácsát!

Könnyen észre lehet venni, ha kilyukad az implantátum?

A szilikon implantátum kilyukadása, ami egy rendkívül ritka jelenség, nem feltétlenül érzékelhető azonnal, ezért fontos a rendszeres, évente javasolt ultrahang vizsgálat. Az első MRI a műtét után 3 évvel aktuális, ezt követően pedig kétévente ajánlott részt venni a vizsgálaton.

Mi az implantátum kilökődés?

Az implantátum kilökődés elsősorban fertőzések, gyulladások szövődményeként fordulhat elő. Újabb implantátum behelyezésére 3-4 hónap elteltével kerülhet sor.

Mi a Mondor betegség?

A Mondor betegségről akkor beszélünk, ha a mellkasfalon lévő vénák begyulladnak. Rendkívül ritka szövődménynek számít.

Mi a „double-bubble”?

A double-bubble egy olyan szövődmény, ami akkor fordulhat elő, ha az implantátum az izom alá kerül olyan nőknél, akiknek meg van ereszkedve a mellük. Ebben az esetben a valódi mellszövet és az implantátum is kirajzolódik. Ez a jelenség terhesség után is előfordulhat. Ha ezt tapasztalod, keresd fel plasztikai sebészedet.

Mi a galactorrhoea?

A galactorrhoea egy mellnagyobbítás utáni komplikáció és tulajdonképpen spontán tejfolyást jelent. Általában magától abbamarad. Néhány esetben szükség lehet kezelésre. Mindenképpen tájékoztasd plasztikai sebészedet, ha ilyen jelenséget tapasztalsz. Ha az sárgás folyadék ürül a mellbimbón keresztül, az gyulladásra utalhat.

A kar zsibbadása is lehet a mellnagyobbítás szövődménye?

Előfordulhat. Ennek oka az implantátum körüli duzzanat okozta nyomás. Hónaljban ejtett metszés esetén előfordulhat az idegek sérülése, ami a zsibbadást okozhatja. Konzultálj plasztikai sebészeddel ezzel kapcsolatban.

Mit tegyek, ha szétnyílik a varratom?

Ha a varratod kezd szétnyílni, hívd fel plasztikai sebészedet. Valószínűleg be fog hívni egy kontroll vizsgálatra és újra összevarrja és leragasztja a sebet. Ne érintsd meg a szétnyílt sebet, amíg nem mostál kezet antibakteriális szappannal, nehogy fertőzés alakuljon ki.

Mi az a hematoma és a seroma?

A hematóma a szövetek között kialakuló vérömleny, a seroma pedig a vér savós részeinek felgyülemlése. Mindkettő kialakulhat a mellnagyobbítás után, de később is, az emlőt ért sérülést követően. Duzzanat, fájdalom jelentkezhet ilyenkor.

Mivel jár az implantátum elmozdulás?

Az implantátum elmozdulás során a beültetett implantátum elmozdul az eredeti helyzetéből. Előfordulhat közvetlenül a műtét után, de hónapokkal később is. Az elmozdulásnak számos oka lehet. Okozhatja a gravitáció hatása, tokosodás, a mellizom gyengesége, gyógyulási nehézségek, műtéti hiba vagy az implantátum súlya is. Az implantátumok mozdulhatnak a hónalj felé, lefelé, felfelé vagy egymás felé is. A plasztikai sebész döntése alapján akár korrekciós műtétre is szükség lehet ilyen esetben.

Mi az a keloidos heg?

A keloidos heg egyenetlen felszínű, a környező bőrszíntől sötétebb heg. Kinézete hasonló ahhoz, amikor egy égő viaszgyertyát csepegtetünk le.

Mi a kapszuláris kontraktúra?

Kapszuláris kontraktúra vagy kapszula zsugorodás, akkor alakul ki, ha az implantátum körüli kötőszövetes tok a kívántnál erősebb, hegesebb, ami később zsugorodhat, összenyomhatja a protézist. Nem tudjuk előre jelezni, hogy kinél és mennyi idő után alakul ki a tokosodás. A mellnagyobbításon átesett nők 5%-ánál fordul elő a jelenség és általában a műtét után 3 hónappal jelentkeznek az első tünetek.

Mit jelent a szinmasztia?

Szinmasztiáról akkor beszélünk, ha a két implantátum zsebe összenyílik, az implantátumok egymás felé közelítenek a mellkason. Ez az implantátum elmozdulás egyik formája. Általában a műtét után néhány nappal vagy héttel alakul ki. Sajnos csak korrekciós műtéttel korrigálható.

Mik a gyulladás jelei mellnagyobbítás után?

38,4 oC vagy annál magasabb láz gyulladásra utalhat. A fájdalom és a mell kivörösödése szintén utalhatnak gyulladásra. Hívd fel plasztikai sebészedet, ha ezeket a jeleket tapasztalod.

Mellimplantátum eltávolítás után szükség van mellfelvarrásra?

Több mint valószínű, hogy igen. Az implantátum behelyezés után a bőr kitágul, így ha eltávolítják az implantátumot a felvarrás elkerülhetetlen. Ez különösen akkor igaz, ha az implantátum nagyméretű volt.

A mellimplantátum csere egy kisebb műtét?

Néha igen, néha nem. A műtét legnagyobb része az implantátum helyének kialakítása. Implantátum cserénél ez már adott, így az orvos csak kicseréli az implantátumot. Ha az eredeti implantátum kiszakadt, a kiszivárgott szilikon eltávolítása időt vesz igénybe.

Rendben

A weboldal további használatával hozzájárul a sütik (cookie-k) alkalmazásához.
Ide kattintva kaphat bővebb információt a sütikről és a beállításaikról.

Rendben